Βραχυκερατική Φυλή

Search our Site

 

ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΦΥΛΗ

 

Ιστορία

Τα γηγενή βοοειδή της Ελλάδας κατατάσσονται σε δύο φυλές βοών του υποείδους Bos taurus europeus (Ελληνική Βραχυκερατική φυλή και Ελληνική Στεππική φυλή) και σε μία φυλή βούβαλου του είδους Bubalus bubalis (Ελληνικός Βούβαλος).

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, τα εγχώρια βοοειδή παρέμειναν αβελτίωτα και με χαμηλή παραγωγική ικανότητα εξαιτίας, κυρίως, των αντίξοων κλιματεδαφικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα. Τα ζώα της Ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής εκτρέφονταν άλλοτε σε όλες, σχεδόν, τις περιοχές της Ελλάδας και αντιπροσώπευαν το 80% περίπου των βοοειδών που υπήρχαν στην Ελλάδα, ενώ από το 1946, με σκοπό την κάλυψη των μεγάλων αναγκών της χώρας σε βοοτροφικά προϊόντα, ξεκίνησε η μαζική εισαγωγή ταύρων και αγελάδων της φυλής «Φαιά των Άλπεων» (Σβιτς) και η εφαρμογή προγραμμάτων τεχνητής σπερματέγχυσης για τη βελτίωση των αποδόσεων των εγχώριων βοοειδών.

fyli1

Πληθυσμοί της Ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής στην Ελλάδα απαντώνται σήμερα σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, των Γρεβενών, της Ροδόπης, του Μπέλες, του Παγγαίου, της Θεσσαλίας, της υπόλοιπης Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου, αλλά και σε νησιά όπως η Κεφαλονιά και το Μεγανήσι (Ιθάκη).

Η Ελληνική Βραχυκερατική φυλή θεωρείται συγγενής των βραχυκερατικών φυλών των Βαλκανίων: Busa ή Busha Γιουγκοσλαβίας, από την οποία προέρχονται τα βραχυκερατικά ζώα της Αλβανίας, Busa Ρουμανίας και Βραχυκερατική της Ροδόπης στη Βουλγαρία.

Όλες αυτές κατάγονται από την αρχαία ιλλυρική φυλή και, μεταξύ αυτών, η Ελληνική Βραχυκερατική φυλή είναι η πιο μικρόσωμη.


fyli2

μορφολογικά / φαινοτυπικά χαρακτηριστικά

  • 01. Μικρό σωματικό μέγεθος (95-115 εκ. ύψος ακρωμίου), κοντά και αδύνατα άκρα, σαφής φυλετικός διμορφισμός (ταύροι πολύ μεγαλύτεροι από αγελάδες)
  • 02. Τρίχωμα μονόχρωμο σε διάφορα χρώματα (στα αρσενικά, κυρίως, είναι πιθανή η διαφοροποίηση του χρώματος κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και στο μέτωπο) από γκρίζο (ανοιχτόχρωμο ως πολύ σκούρο), καστανό, καστανοκόκκινο, ώχρα (ξανθό), αλλά και τελείως μαύρο (τα άσπρα σημάδια ή κηλίδες είναι μη αποδεκτά σε όλους τους χρωματισμούς αποχρώσεις)
  • 03. Χρώμα των βλεννωδών ιστών (αιδοίο, μύτη) γκριζο-μαύρο (στο πίσω μέρος ροζ όταν το άτομο προέρχεται από επιμειξία με αγελάδα ή ταύρο Ιλλυρικής φυλής)
  • 04. Μικρό και σχετικά μακρύ κεφάλι (ειδικά στα θηλυκά) με στενή μύτη (σφηνοειδές σχήμα)
  • 05. Σχετικά μεγάλα μάτια
  • 06. Κέρατα μικρά και λεπτά τα οποία συνήθως στρέφονται στεφανοειδώς προς τα εμπρός ή επάνω
  • 07. Υφή του τριχώματος συχνά τραχεία και μερικές φορές πυκνή σε μερικά σημεία του σώματος (π.χ. στο μέτωπο των ταύρων)
  • 08. Ρινικό κάτοπτρο / ακρορρίνιο σκούρου γκρίζου – μαύρου χρώματος με ανοιχτόχρωμο περιβάλλοντα δακτύλιο (με πιθανές εξαιρέσεις σε εντελώς μαύρα άτομα που δεν έχουν τέτοιο δακτύλιο).

παραγωγικά και άλλα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ως προς τα παραγωγικά και άλλα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής σε σχέση με τις βελτιωμένες φυλές βοοειδών, τα σημαντικότερα είναι ότι:
  • 01. Πρόκειται για φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, αν και στη σχετική βιβλιογραφία καταγράφεται και ως μικτής παραγωγικής κατεύθυνσης (κρέας και γάλα)
  • 02. Οι αποδόσεις της σε κρέας και γάλα είναι σαφώς χαμηλότερες (αλλά μελλοντικά μέσω επιλογής των καλύτερων γεννητόρων, θα μπορούσαν να βελτιωθούν)
  • 03. Η ανθεκτικότητά της στις εκάστοτε τοπικές δύσκολες κλιματεδαφικές και εν γένει περιβαλλοντικές συνθήκες είναι μοναδική, αξιοποιεί δε πλήρως τους διαθέσιμους τύπους λιβαδιών και βοσκοτόπων (ποολίβαδα, φρυγανολίβαδα, θαμνολίβαδα όλων των κλάσεων, δασολίβαδα, δάση, καλαμιώνες, υγρολίβαδα, εγκαταλελειμμένοι αγροί) όλες τις εποχές του έτους
  • 04. Οι ανάγκες της σε συμπληρωματική διατροφή (μόνο το χειμώνα και σε περιοχές όπου επιβάλλεται λόγω καιρού) και κτηνιατρική φροντίδα είναι μικρές (π.χ. σπανιότατα υπάρχει ανάγκη ανθρώπινης βοήθειας κατά τον τοκετό), το δε κόστος συντήρησής της σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής σχετικά χαμηλό
  • 05. Οι αγελάδες διατηρούνται στην αναπαραγωγή περισσότερο από 15 έτη και διακρίνονται από την ευκολία στη σύλληψη με φυσική οχεία (συνήθως έρχονται σε οίστρο 3-4 εβδομάδες μετά τον τοκετό και συλλαμβάνουν αμέσως ή στον επόμενο κύκλο)
  • 06. Οι νεογέννητοι μόσχοι δέχονται αμέσως τη φροντίδα της μητέρας τους (χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας κατά τη γέννηση) και μέσα σε 15-30’ στέκονται στα πόδια τους και αναζητούν τον μαστό της μητέρας τους,
  • 07. Η συμπεριφορά τους ποικίλει σημαντικά από άτομο σε άτομο και ανάλογα με τη δραστηριότητα του κοπαδιού, εξαρτάται όμως κατά πολύ και από το σύστημα εκτροφής και τον τρόπο χειρισμού τους από τον κτηνοτρόφο – κάτοχό τους και τον βοσκό.
logo

Επικοινωνία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Μ. Αλεξάνδρου 34
(1ος όροφος, ΑΝ.ΚΑ.Α.Ε.)
43100, Καρδίτσα

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Σύνδεσμοι

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Διάσωσης των Αυτόχθονων Φυλών Κατοικίδιων (Αγροτικών και Οικόσιτων Ζώων)

Προπαρασκευαστικές δράσεις (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για τους φυτικούς και ζωικούς γενετικούς πόρους στην γεωργία
Στο Vrachikeratiki.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης